Wydawnictwo

Wydawnictwa płytowe

Kolędy do tańca (grudzień 2021)

Barbara Wilińska & Kapela Odloty feat. Maria Woźna

1. Gore gwiazda
  2. Stała nam się nowina miła
  3. Na kowanym wózku
  4. Bóg wam zapłać Panie Gospodarzu
  5. Chojka, chojka
  6. Pod chmurejkami
  7. Stoi tu lipeczka
  8. Z nowym rokiem (Gody)

Kolęda oznacza w dzisiejszych czasach pieśń związaną z Bożym Narodzeniem i Nowym Rokiem oraz obchodzenie domów przez kolędników. Jednak nazwa ta, wywodząca się z łacińsko – rzymskiego słowa „calendae” w dawniejszych czasach określała pieśń życzącą i łączyła się z obrzędowym składaniem życzeń i darów w intencji magicznego wywołania „dobrej” przyszłości (zabiegi magiczne, w których pojawiają się formuły życzeniowe, mają w wierzeniach ludowych moc zaklęć). Pierwotnie więc były kolędy prastarymi, pogańskimi życzeniami powodzenia w domu, w oborze i w polu, związanymi z „magią spełnioną”, wyśpiewywane, zgodnie z zasadą wymiany darów, z oczekiwaniem na podarek lub poczęstunek. Oprócz funkcji magicznej kolędy życzące pełniły też rolę matrymonialną – domy młodych dziewczyn odwiedzali młodzieńcy, wyśpiewując im życzenia rychłego zamążpójścia. Pieśni religijne o narodzeniu Jezusa nazywano wcześniej głównie kantyczkami, a w XIX wieku rozciągnięto na nie znaczenie kolędy.

Na płycie wystąpili:
Barbara Wilińska: Śpiew (3, 5 ,7), Kantele (7), Dulcymer (4, 5, 6), Suka (3) Kapela Odloty w składzie:
Ewa Szymczak: Śpiew główny (1, 2, 4, 6),Chórki (3, 5, 8)Skrzypce (1, 3, 4, 5), Wiolonczela (1,2,3,6, 8)
Piotr Rogaliński: Baraban, śpiew (5, 8)
Teofil Pawłowski: Akordeon (5, 6, 7, 8), Harmonia Polska (5), Cymbały Rzeszowskie (1, 2, 3, 6), chórki (5, 8)
Gościnnie:
Maria Woźna: Śpiew (1, 4, 6), Chórki (3, 5, 8)

Nagranie: Studio nagrań im. Alberta Hofmanna w Poznaniu
Realizacja dźwięku, miks i mastering: Bartłomiej Frank
Produkcja: Fundacja Korba

Dziewuchy (grudzień 2021)

Malwina Paszek

1. Zielóna łączka muodry kwiat
  2. A po coś ty tu dó mnie przyloz
  3. Po sadejku chodziła
  4. Jasio konie poił
  5. Zaszło słonko
  6. Nie teroz memo
  7. Chodziła Maniusia puo uogrodyszkowi
  8. Dobranoc kuochanko
  9. Nie przebiyraj wiejska panno
  10. Ty kaczmarski synie

Dziesięć kompozycji opartych na pieśniach tradycyjnych z wybranych regionów Polski na lirę korbową, elektronikę i głos. Historie kobiet ukazują z jednej strony moc, determinację i siłę, a także z drugiej – słabości wynikające z pozycji społecznej, nierówności i układu tradycyjnych ról rodzinnych. Wszystko o czym kiedyś śpiewano jest zadziwiająco aktualne.
Pomysł na repertuar to twórcze nawiązanie do formy pieśni solowej z towarzyszeniem instrumentu. Jako znana od wieków forma muzykowania i opowiadania historii – dronowość liry naturalnie łączy się z głosem, tworzy dla niego akompaniament, kontrapunkt i harmoniczny dialog. Lira korbowa pełni integralną rolę, wchodzi w relacje z pieśniami, pozwala opowiadać historie pełne emocji i przeżyć.

Rok wydania na CD 2022
Wydanie w serwisach streamingowych grudzień 2021
Wydawca: Fundacja Korba
Nagranie, miks i mastering: Maciej Frycz
Nagrano w Scena Robocza i Dom Tramwajarza w 2021
Okładka: Ewa Wawrów i Malwina Paszek
Skład: Dorota Sławińska
Tłumaczenie tekstów na j. angielski: Łukasz Słotwiński
Foto: Beata Wencławek BW Pictures
Kostium: Agnieszka Wajzer-Nowak

Malwina Paszek – lira korbowa, śpiew, elektronika, kompozycje

Płyta dostępna u nas, Zamówienia: kontakt@fundacjakorba.pl oraz w sklepach internetowych: Multikulti oraz Bandcamp.

POSŁUCHAJ