Biadkowianki

Zespół Śpiewaczy Biadkowianki powstał w 1988 r. w Biadkach k. Krotoszyna. Od 2001 kieruje zespołem Beata Czech. Zespół nadal w sposób naturalny przeplata swoją aktywność artystyczną z działalnością KGW. Przy Zespole funkcjonuje także kapela – obecnie w składzie akordeon i bęben. Zespół prezentuje piosenki i pieśni z tradycji ludowych Ziemi Krotoszyńskiej.

„Biadkowianki” dwukrotnie zostały laureatkami Ogólnopolskiego Festiwalu Kapel i Śpiewaków Ludowych w Kazimierzu n. Wisłą: w 1996 r. otrzymały wyróżnienie, a w 2002 zdobyły III nagrodę. Były także nagradzane m.in. na Wojewódzkim Przeglądzie Folklorystycznym w Nowym Tomyślu czy na Biesiadzie Folkloru Ziemi Kaliskiej w Brzezinach, ostatnio w poprzedniej edycji w 2018. Zostały odznaczone odznaką honorową „Za zasługi dla województwa wielkopolskiego” przez Marszałka Województwa Wielkopolskiego w 2008 roku. Zespół odbył kilkaset wyjazdów do miejscowości w Wielkopolsce i daleko poza nią, np. za granicę na Przegląd Zespołów Profesjonalnych w Holandii w 2000 r. W swoim repertuarze „Biadkowianki” mają występ z kubańskim zespołem podczas krotoszyńskiego Folk Festu oraz nagranie płyty z Jose Torresem.

Zespół
Ewa Aleksandrzak