Katalog Pieśni Krotoszyńskich

W 2022 roku latem rozpoczynamy pierwsze nagrania śpiewaczek i zespołów ludowych w powiecie krotoszyńskim. Głównym celem projektu jest stworzenie archiwum pieśni tradycyjnych z powiatu krotoszyńskiego w formie strony internetowej. Ginąca tradycja ustna wymaga uwagi, utrwalenia i profesjonalnej rejestracji. Strona internetowa będzie zbiorem pieśni ludowych śpiewanych solo i zespołowo, a capella i z towarzyszeniem instrumentów podczas różnych świąt i zwyczajów w roku obrzędowego. Na stronie internetowej znajdą się nagrania audio i video, zapis nutowy, zdjęcia, teksty pieśni w języku polskim i w tłumaczeniu na język angielski, opisy śpiewaków i zespołów oraz opisy etnograficzne dotyczą ce lokalizacji – miejscowości i rodzajów pieśni oraz mapa. Drugim ważnym elementem projektu jest praca z lokalną młodzieżą, dziećmi i osobami dorosłymi. Cykl warsztatów będzie realizowany w trzech miejscowościach: w Krotoszynie, w Zdunach i w Rozdrażewie przy współpracy z lokalnymi ośrodkami kultury, muzeami i biblioteką. Na warsztat weźmiemy krotoszyńskie pieśni, a same zajęcia będą prowadzone przez śpiewaczkę z zespołu ludowego oraz moderowane przez Malwinę Paszek. To właśnie żywy przekaz i kontakt ze śpiewaczkami pozwoli na naturalną transmisję tradycji.

Krotoszyn jako miasto powiatowe posiada wyjątkową tradycję – repertuar wiejski występuje tutaj (w mieście) w niezmienionej formie jak na terenach wiejskich. Jedność repertuaru folklorystycznego wsi i miasta wymaga szczególnej uwagi. Pieśni krotoszyńskie badane były przez wielu etnomuzykologów, już od lat 40′ XX w. Badaczka – Jadwiga Sobieska zauważyła wyjątkowy potencjał tego regionu, a także charakter i osobowość śpiewaczek, a co za tym idzie charakterystyczny rys, melodykę, rytmikę pieśni czy zamiłowanie do wariantowania melodii oraz ciekawą warstwę tekstową. W ramach projektu nagrywamy zespoły ludowe działające we wsiach powiatu krotoszyńskiego. Obecnie nie można już spotkać „śpiewaczek miejskich”. Od lat 50′ XX nie prowadzono badań w na tym terenie, realizowano natomiast tylko nagrania studyjne zespołów i solistek.

Projekt współfinansowany ze środków Samorządu Województwa Wielkopolskiego.

Playlista Katalog Pieśni Krotoszyńskich na YouTube