Oliwia Abravesh

fot. Michał Kuls

Oliwia Abravesh ur. 1989 r. w Lublinie. Kompozytorka, pieśniarka, badacz muzyki tradycyjnej. Studiowała kompozycję na poznańskiej Akademii Muzycznej. Członek Koła Młodych Związku Kompozytorów Polskich. Uczestnik badań etnomuzykologicznych organizowanych we współpracy z Akademią Muzyczną w Poznaniu i Wydziałem Muzykologii UAM Poznań  na terenie Lubelszczyzny, Podlasia oraz obwodu wołyńskiego na Ukrainie (Szack) w 2010 roku. Zajmuje się wykonawstwem tradycyjnej muzyki wokalnej Ukrainy, Polski, Białorusi, Polski oraz prowadzeniem warsztatów śpiewu białego. Współpracowała z Centrum Sztuki Dziecka w Poznaniu (komponowanie utworów w charakterze performatywnym- utwór ,,Palczaste drzewa”; udział w projekcie z CSD przy Centrum Kultury Zamek w Poznaniu „Muzyczne Pejzaże. Wczoraj, dziś, jutro…!?”:  przygotowanie partii wokalnych, aktorskich, obsługa urządzeń live electronics). Brała udział w warsztatach i kursach kompozytorskich z zakresu programowania dźwiękowego, sounddesignu prowadzonych przez Marka Chołoniewskiego, Zbigniewa Karkowskiego, jak również pobierała wieloletnie nauki w zakresie muzyki elektronicznej u prof. Lidii Zielińskiej (AM Poznań). W latach 2010-2013 członkini grupy Vidlunnia łączącej tradycję i awangardę (występy m.in. na festiwalach Ethno Port 2012, Rozstaje 2012, XIV Festiwal PR II ,,Nowa Tradycja”). W doświadczeniu posiada uczestnictwo i komponowanie muzyki na żywo do filmów i animacji (Festiwal ALE KINO 2011 i 2012 Poznań; 40. Poznańska Wiosna Muzyczna z zespołem ANIMATIC). Jej utwory wykonywano na festiwalach i koncertach muzyki współczesnej m.in. na 40. Festiwalu ,,Poznańska Wiosna Muzyczna”. W latach 2015-2018 prowadziła warsztaty śpiewu tradycyjnego przy Wronieckim Ośrodku Kultury, poznańskim Małym Domu Kultury Dragon oraz w Muzeum Zamek Opalińskich w Sierakowie. Jej utwory wykonywano na festiwalach muzyki współczesnej m.in. w Warszawie i Poznaniu (m.in. na 40. festiwalu Poznańskiej Wiosny Muzycznej)

W 2017 r. wygrała konkurs Projekt 30/90 organizowany przez Wyborową oraz kompozytora Radzimira Dębskiego na najlepszy sample do kolektywnego utworu stworzonego przez Jimka. Było to nagranie tradycyjnej pieśni weselnej ,, Widzisz Ty Kasiuniu”. W maju 2017 r. wykonała ją wraz z orkiestrą Radzimira Dębskiego w warszawskim teatrze Palladium.

W 2017 r. napisała kompozycję współczesną ,, Historie z oddali” dla słoweńskiego kwartetu saksofonowego ROYA Quartet na kwartet saksofonowy, elektronikę, głosy białe, baraban, fujarę wielkopostną łączącym muzykę poważną i tradycyjną muzykę polską (pieśń i oberek). Utwór ten wykonywano w roku 2017 i 2018 r. na festiwalach muzyki współczesnej za granicą (Bałkany, Argentyna).

Hurdy ragas na lirę korbową i taśmę
Partia taśmy dostępna poglądowo w pliku mp3

Taśma/Tape